Dubai cégalapítás témakörben foglaljon időpontot ide kattintva


0% nyereségadó, 0% osztalékadó „Kelet Svájcában”

 

Nemzetközi ügyvédi csapatunk segítségével a megfelelő adótervezés mellett vállalkozását folytathatja Dubai cég alapításával, ahol a cég éves fenntartási költségén túlmenően semmiféle további adót, járulékot, illetve közterhet, költséget nem fog fizetni. Olvasson tovább, hogy többet tudjon meg. 

 

Foglaljon időpontot itt Dubai cégalapításra vagy kötetlen konzultációra.

 

A Dubai cégalapítás további előnyei

 

 

Milyen egyedülálló előnyöket kínálunk Önnek ezen felül?


Mi a Dubai cégalapítás menete?

 

1.1. Első lépésként időpontot foglal a rendszerünkben személyes konzultációra. Ha maradtak Önben nyitott kérdések, ezeket már itt felteheti, illetve a további együttműködés érdekében mi is kérdéseket teszünk fel tervezett vállalkozási tevékenységével kapcsolatban. 

1.2. Az első egyeztetést követően e-mailben megküldünk Önnek egy megbízási dokumentációt. Ez tartalmazni fogja aktuális általános szerződési feltételeinket, illetve a konkrét ügyletre adandó ügyvédi megbízást, valamint az ügylet költségeinek (alapítási költségek, megbízási díjak) átutalásához szükséges proforma számlát és banki adatokat. 

1.3. A megbízást aláírva visszaküldheti, de az is megfelel, ha Whatsapp-on vagy Viberen megküldi részünkre az „Elolvastam, megértettem és elfogadom a részemre megküldött megbízást és általános szerződési feltételeket”. Ez utóbbi esetben nem szükséges nyomtatni, szkennelni stb. 

1.4. A megbízás létrejöttét követően átutalja az előzetes egyeztetésnek megfelelő, és a proforma számlán szereplő, a megbízás teljesítéséhez szükséges összeget. 

1.5. A cégiratok véglegesítése előtt egyeztetjük az illetékes Dubai hatóságokkal, hogy választott cégneve bejegyezhető-e. Ezért javasoljuk általában 2-3 alternatív név kiválasztását, hogy ezekből az egyik biztosan megfelelő legyen. 

1.6. Az utalás jóváírását követő 5 napon belül elindítjuk a cégalapítás folyamatát az erre szolgáló online felületen. 

1.7. Az iratok aláírását követően kb. 1-2 héten belül megtörténik a cégbejegyzés. 

1.8. A cégalapítást követően közreműködünk a bankszámla nyitásban, amely általában egy céges és egy magán számla megnyitását is magába foglalja valamelyik vezető online banknál, illetve igény szerint egy neves Dubai banknál. Segítünk a bank kiválasztásában, és a bankszámla aktiválásában, illetve használatával kapcsolatosan.

2./ Kész cég átvételével kapcsolatos külön tudnivalók

 

Az Ön kérdése lehet, hogy már felmerült korábban valamelyik ügyfelünkben, így nem kell megvárnia a konzultációnkat.

 

K: Mi az az árbevétel, ami mellett megéri Dubai céget alapítani?

V: Nem lehet ilyet meghúzni. Magyarországon 2012. óta akkor is kell adókat és járulékot fizetni, ha a tulajdonos az ügyvezető, és ingyenesen látja el tevékenységét. Ez akár havi 100.000 Ft. is lehet, éves szinten 1.200.000 Ft. Ezen túlmenően a vállalkozás nyeresége után 9% a nyereségadó, és 2% a helyi adó, amelyet akkor is meg kell fizetni, ha nincs is nyereség (van minimum adó, és ha az előző évben volt nyereség, a következőben már előre el kell utalni az előző évnek megfelelő adót, mint „előleget”). A fenti okokból egy magyar cég minden esetben, vagyis alacsony árbevételnél is versenyképtelen egy Dubai céggel szemben. Bizonyos esetben azonban egy magyar vállalkozó kedvezőbben adózik pl. az egyéni vállalkozás bizonyos formájával, igaz, hogy ez a működési forma korlátlan felelősséggel jár a magánvagyonnal is,az állammal és harmadik személyekkel szemben. Ha valaki számára nem szempont az említett felelősség (pl. nincs, és nem is szeretne magánvagyont), akkor nagyon kis árbevételnél (évi 6-8 millió forint alatt) jobban megéri átmenetileg egyéni vállalkozást alapítani. Az előzetes egyeztetés célja többek között az, hogyha valaki nagyon alacsony árbevétellel rendelkezik, amelyben nincs növekedési potenciál sem (pl. vidéki szoba kiadással foglalkozik), vagy olyan speciális tevékenységet folytat, amelyre megfelelőbb vagy kedvezőbb egy magyar egyéni vállalkozás, akkor ezt elmondjuk ezen a bizonyos egyeztetésen, amivel egyedülállók vagyunk a magyar és a nemzetközi piacon is. Ennek oka, hogy olyan sok megkeresésünk van, hogy egy ügyfél helyett, aki később esetleg úgy érezné, hibát követett el és mi nem figyelmeztettük, van több ügyfél várólistán, aki komoly előnyöket tud realizálni egy észt céggel, ezáltal hosszú távon ügyfelünk lesz. 

 

K: Kész céget érdemes venni, vagy új céget alapítani?

V: Kész cég alatt a saját magunk által, későbbi értékesítés céljára alapított céget értjük. Egy kész cég ugyanolyan ebből a szempontból, mint egy új, azzal a különbséggel, hogy azonnal működőképes, azaz a megbízás napján alá tud írni, tud indítani vagy fogadni kifizetést. Ezért a kérdésre adott választ az dönti el, hogy milyen előnyt jelent egy az az 1-2 hónap, amit nyerünk. Általában új céget alapítani, bankszámlát nyitni és közösségi adószámot igényelni igénybe vehet 1-2 hónapot, noha gyakran sokkal előbb végbemegy a folyamat. Ha azonban határidő köti az embert, a határidőt 1 nappal sem célszerű túllépni. 

 

K: Miért éri meg a Dubai államnak ilyen kedvező adórendszert fenntartani?

V: Minden Dubai cég fizet éves fenntartási költségeket, amelyek attól függenek, hány tevékenységi köre van a cégnek. Minél több tevékenységi kört nevezünk meg, annál több az éves fenntartási költség. A Dubai jogrendszer szempontjából ez, amit mi „fenntartási költségként” aposztrofálunk, jelenti Dubaiban az adót. Eszerint a Dubai cég minden tervezett és tényleges tevékenysége után fix, éves adót fizet az államnak. Mivel Dubaiban nagyon sok cég működik, ezek az egyenként alacsony összegek nagyon jelentős bevételt eredményeznek az állam számára, továbbá tervezhetővé teszik az állami bevételeket. A szerencsés egybeesés, hogy azok a tevékenységi körök, amelyeket a legtöbb vállalkozó folytatni tervez, sokkal alacsonyabb éves adóteherrel járnak, mint egyes kiemelt tevékenységek (pl. olajipar, építőipar), amelyen az állam az adóbevételeinek nagy részét realizálja. Ha tehát kereskedelmi, export-import, tanácsadási vagy más szolgáltatási tevékenységet tervezünk, az ezért fizetett jelképes összeg mintegy extra hozzájárulás az olajra, építőiparra és turizmusra, illetve pénzügyi szektorra épülő Dubai költségvetéséhez. Ezen felül további előny, hogy lévén az ország lakosságának 95%-a külföldi (azaz nem „őshonos” Dubai lakos), közülük kerül ki a vásárlóereje a Dubai ingatlan-piacnak, ahol az állam az igazi hasznot lefölözi (az állam nem adószedéssel, hanem tulajdonosként érdekelt a leginkább húzó ágazatokban). 

 

K: Kell-e Magyarországon osztalékot fizetnek a Dubaiból származó jövedelmem után?

V: Ez a kérdés már az adótervezés témaköre. Egyedi ügy ismerete hiányában erre nem lehet szakszerű választ adni. Bizonyos jövedelmek a vonatkozó nemzetközi egyezmény szerint mentesek az adózás alól Magyarországon. A kérdésfeltevés európai logikára vall, Dubaiban ugyanis a cég vagyona nem különül el a magánszemély tulajdonos vagyonától, így az „osztalék” kérdése sem értelmezhető. Egy Dubai cég tulajdonosa tehát a Dubai cég vagyonával a Dubai cég nevében is szabadon rendelkezik, így összemosódik a cég árbevétele és a kifizetett osztalék. Ha valaki formálisan, európai módon határozatot ír saját magával osztalék felvételéről, és ezt bevallja Magyarországon, akkor a vonatkozó egyezmény egyes szakaszai szerint fog-, vagy nem fog adózni itthon, ha pedig adózik, akkor 15% SZJA fogja terhelni, továbbá legfeljebb 1700-1800 EUR szociális hozzájárulási adó. Az ilyen fajta osztalékfizetés azonban nem tipikus a Dubai céget alapító magyarok között. A helyzetet árnyalja, hogyha a cégtulajdonos Dubai tartózkodási engedélyt is szerez (ahogy mi javasoljuk), ebben az esetben ugyanis megszűnik magyar adórezidensi státusza. 

 

K: Kinek szükséges igénybe vennie az Önök „egyedi adótervezését”, és kinek elegendő ilyen szolgáltatás igénybevétele nélkül egyszerűen csak alapítani egy észt céget?

V: Azzal szoktunk példálózni, hogy nem elegendő egy átültethető szerv, arra is szükség van, aki azt átülteti, és végigkíséri a felépülési folyamatot, majd éves kontrollokon ellátja a pácienst. Egy észt cég jogi- és anyagi értelemben éppúgy felelősséggel jár, mint bármely más vállalkozás. Noha a legtöbb külföldi céget alapító online ügynökség nem is ügyvédi közreműködéssel menedzseli a folyamatot (hanem gyakran diákok, adminisztratív munkavállalók betanításával), mi nem is vállalunk olyan megbízást, ahol „csak” cégbejegyzést vesz igénybe az ügyfél. Ennek oka, hogy egy ügyvédi közreműködés és általunk adótervezésnek nevezett egyedi tanácsadási folyamat nélkül nemcsak egy észt, de bármely más vállalkozás is időzített bombává válhat. Nyomatékosan szeretnénk kiemelni: egy magyar állampolgár Dubai cégére a nemzetközi és az EU jognak megfelelő módon alkalmazandó a magyar- és a Dubai jog is, tovább EU-s és nemzetközi jogszabáyok is. A folyamatban nélkülözhetetlen, hogy magyar- és Dubai- jogi és adószakértő is részt vegyen. Magyarországon is bejegyzett nemzetközi ügyvédi irodaként mi éveken keresztül képviseljük, támogatjuk ügyfeleinket, és garantáljuk az általunk tervezett struktúrk és megoldások jogszerűségét. Ezt egyben egyfajta minimum szintnek is tekintjük a felelős működéshez. A válaszunk tehát az, hogy kizárólag egyedi tanácsadás mellett javasolt Dubai-, vagy bármilyen más céget alapítani.


2010.-22.-ig azt mondtuk a minket megkeresőknek, hogy egy magyar vállalkozónak érdmesebb az EU valamelyik tagállamában céget alapítania, mint az EU-n kívül. 2023.-tól azonban DUbai cégalapítás témában is segítünk ügyfeleinknek, így felvetődhet Önben a kérdés, miért.

Dr. Varga Detre 2003.-ban járt először Dubaiban, és vett részt először Dubai cégalapításban magyar ügyfél megbízásából. Ebben az időben a magyar vállalkozók célja többnyire a Dubaiban elérhető pénzügyi lehetőségek kiaknázása volt, ottani kockázati tőkebefektetők bevonásával. Akkoriban egy Dubai cég megalapítása csak helyi tulajdonos társ és ügyvezető bevonásával volt lehetséges. Vegyes (magyar és dubai) tulajdonú cégek számos nagy ingatlan projektben megjelentek, jelentős tőkével a hátuk mögött. Dubai ekkoriban egzotikus országnak minősült, ahol csak jelentős vagyonnal rendelkező vállalkozóknak érte meg céget alapítani. 20 év elteltével, 2023.-ban Dubai is megváltozott. Ma már tudunk helyi tulajdonos nélkül is céget alapítani (a magyar részvényes számára szerzünk Dubai tartózkodási engedélyt, ezzel a magyar részvényes jogilag "helyinek" minősül), sőt a cég számára Dubai bankban banszámlát nyitni, különösebb nagyságú tőke elhelyezése nélkül (egykor 1 millió dollár elhelyezését várta el a legtöbb neves Dubai pénzintézet). Ma már ott tartunk, hogy magyar ügyfeleink Dubai cégük nevére 25-30% önrésszel AirBNB céljára helyi (Dubai) banki hitelből ingatlanokat vásárolhatnak, ami manapság a világ egyik legjobb befektetése. Az USD-hez kötött Dubai Dirham egy megbízható, stabil valuta. 


Manapság gyakran halljuk, hogy Dubai "Kelet Svájca" és ebben van valami. Miközben az európai Svájc neve jelentősen megkopott (a banktitok eróziója és a svájci frank értékének kedvezőtlen alakulása miatt) addig "Kelet Svájca" mind jobban felértékelődik. Ennek oka többek között az európai gazdaságpolitika. Dubai senkivel szemben nem alkalmaz gazdasági szankciókat vagy diszkriminatív politikát pusztán állampolgársága, származása vagy más olyan ismérv miatt, amely kollektív hátrányokat jelentene. Ennek köszönhetően Dubaiba ömlik az orosz, az iráni és más olyan tőke, amelyet Európa a befektetők állampolgársága, származása miatt nem fogadna be. Ez Dubai gazdasági virágzásához vezet, miközben Európa szabotálni látszik önmagát. A külföldi tőke elsősorban az ingatlanszektorba folyik be, amely kedvezően hat a banki hitelezésre. 


Dubai az elmúlt két évtizedben, amióta személyes tapasztalattal rendelkezünk ott, nagyon sokat fektetett saját PR-jába. Az uralkodó család tudta, hogyha az ország nem emelkedik ki a régió többi állama közül, akkor "csak" egy "arab" ország lesz, és sosem fogadják be a világ élvonalába. Ezért az államkincstár öntötte a finanszírozást az infrastruktúra, az oktatás, a kultúra és a tudomány fejlesztésébe, amelyet ma már az egész világ elismer. Az ország lakosságának 95%-a külföldi, ami oda vezetett, hogy nagyon sokféle különböző kultúra megtanult békésen egymás mellett létezni, mivel az állam nem avatkozik be felülről a kultúra és a kultúrák együttélésének érdésébe.


2013.-ban megszületett a Dubai-magyar kettős adóztatást elkerülő egyezmény, amelyet a magyar kormány 2021.-ben még magasabb szintre emelt. Ezzel elmondhatjuk, hogy magyar vállalkozóknak a világon szinte a legszélesebb körű adóelőnyöket kínálja Dubai jogrendszere. A kedvező elbíráláshoz erősebb lobbiérdek fűződik, mint ezen kiváltságok csorbításához, így a Dubai cégalapítás 2022.-től népszerűbb, mint valaha.