A DETRE VARGA & PARTNERS LLP. 2012.-ben alakult új generációs nemzetközi ügyvédi iroda. Szervezeti újítása, hogy partner irodái, illetve ügyvédei (más ügyvédi irodai formákkal ellentétben) nem veszítik el pénzügyi-, illetve jogi önállóságukat, miközben közös név alatt egységes irodaként tudnak működni. Legrégebben alakult partner irodája 1986. óta működik, névadó partner irodájának bejegyzése az Ügyvédi Nyilvántartásba 2010.-ben történt. Magyarországi partner irodái mellett 2012.-től külföldi partner irodák csatlakoztak hozzá az Európai Unión belül, és azon kívül.

A különböző országokban bejegyzett partner irodák együttműködésére épülő nemzetközi tevékenység mellett a magyarországi irodák klasszikus hazai ügyvédi szolgáltatásokat nyújtanak magánszemélyeknek-, valamint vállalkozásoknak. A partneri szintű együttműködésre épülő, modern szervezeti forma lehetővé teszi több, a saját szakterületén kiemelkedő jogi szakértő együttműködését, ezért az iroda nem szűkítette szolgáltatási tevékenységét egyetlen, vagy néhány jogterületre. Képviselői szerint jogterületek nem léteznek, illetve a „jogterület” idejétmúlt kategória, a jogszabályok között fennálló komplex átfedések és összefüggések, valamint a jogi esetek összetettsége miatt.

A magánszemélyek részére nyújtott klasszikus szolgáltatások (ingatlanügyletek, közigazgatási ügyek, büntetőjog) mellett az iroda tevékenységének fókuszpontjában a nemzetközi piac felé is terjeszkedő vállalkozások, gazdasági társaságok által igényelt jogi szolgáltatások állnak.


Az elmúlt évtized dióhéjban


2010


Dr. Varga Detre ügyvéd az egri székhelyű családi ügyvédi praxisból önálló útra lépve megalapítja a DETRE VARGA & PARTNERS LLP. elődjét, „Varga Detre Ügyvédi Iroda” néven, a Budapesti Ügyvédi Kamara zászlaja alatt, miközben büntetőjogot tanít az ország legnevesebb egyetemén, a 365 éves ELTE jogi karán. Az iroda tevékenységében több, az egyetemen oktató jogi szakértő vesz részt rendszeresen tanácsadóként, rávilágítva a társult együttműködésben rejlő lehetőségekre. Dr. Varga Detre PhD abszolutóriumot szerez „az ügyvezető büntetőjogi felelőssége” kutatási területen, majd váratlanul szakít a tudományos pályával, és nem fogadja el az állandó egyetemi oktatói pozícióra való meghívást, elengedve egy 10 éve követett célt. Elmondása szerint ahhoz, hogy akár az ügyvédi-, akár az oktatói pályát olyan szinten űzze, ahogy szeretné, teljes emberként az egyik mellett kell döntenie.


2011


A törökországi székhelyű Balkanli Legal nemzetközi ügyvédi iroda és a Varga Detre Ügyvédi Iroda Ankarában társulási megállapodást írnak alá, ezzel megalakul a DETRE VARGA & PARTNERS LLP. budapesti-, isztanbuli- és ankarai irodákkal. Ugyanebben az évben első magyar ügyvédi irodaként a társulás irodát nyit török cipruson. Megkezdődik az együttműködés a legnagyobb, rendszerváltás óta működő magyar felszámoló céggel, a Kelet Holding Zrt.-vel, egy törökországi, állami érdekeltségű hőerőművel kapcsolatos elszámolási vita rendezésére. Az együttműködés egyre több területre terjed ki, majd a hőerőmű vita megnyerését követően egészen addig tart, amíg a Kelet Holding Zrt. folytatja tevékenységét (2020.)


2012


Az iroda megbízást kap egy piacvezető, NATO beszállító magyar acélszerkezet gyártó nemzetközi ügyeinek ellátására. A nemzetközi szerződések tárgyalása és szövegezése során jó kapcsolat alakul ki Európa legnagyobb gépgyáraival (Caterpillar, Liebherr, Terex-Fuchs, Sennebogen). Az év második felében megkezdi működését az észtországi partner iroda Tallinnban. A DETRE VARGA & PARTNERS LLP. vállalkozásokat alapít a kereskedelem-, az informatika- és az ipar területén, közvetítve ügyfélköre felé a Balti államok adóelőnyeit, valamint az orosz piac lehetőségeit. Dr. Varga Detre adótanácsadói továbbképzést folytat, a továbbképzés résztvevőiből megalapozva saját adó csapatát.


2013


Az iroda saját ügyviteli rendszert tervez, amely teljes körű online működést tesz lehetővé, valamint a megbízók számára az információk teljességének folyamatos elérését. A következő években az iroda jelentős erőforrásokat fordít a rendszer továbbfejlesztésére, újabb és újabb verziók fejlesztésére. Egy oxfordi professzor előadásának hatására Dr. Varga Detrét, aki ügyvédként tartott a kezében először okos telefont, lenyűgözi a technika, és az internetben rejlő lehetőségek. Látomása az, hogy elkerülhetetlen az ügyvédi szolgáltatások online-ra kapcsolása.


2014


Az iroda tudatos protokoll és lobbi tevékenység híján is ismertté válik a magyarországon működő külföldi-, és a külföldön működő magyar nagykövetségek körében, növekvő külföldi ügyfélkört felépítve. Magyar vállalatok magasan kvalifikált és szakképzett külföldi munkavállalóinak munkavállalási- és tartózkodási engedélye megszerzésében az iroda jelentős tapasztalatra tesz szert. A törökországi hőerőmű ügy holtpontra jut, az iroda a küzdelmet a lövészárkokból, fogyó erőforrásokkal folytatja.


2015


Partneri megállapodás születik egy 100 feletti ügyvédet foglalkoztató Shanghai ügyvédi irodával. Az együttműködés főleg kölcsönös konzultációt, háttér támogatást foglal magába, intenzitása alacsonyabb, mint az európai gazdasági térségben működő partnerekkel.


2016


A DETRE VARGA & PARTNERS LLP. magyarországi partnereinek száma meghaladja a 10 ügyvédet. A csapat kiemelkedő szakértelemmel és tapasztalattal segíti ügyfeleit a gazdasági jog-, cégjog-, ingatlanjog-, munkajog-, adójog-, bevándorlási- és idegenrendészeti jog területén. A Dr. Varga Detre által is használt angol, német, olasz és török munkanyelvek mellett mindennapi munkanyelvvé válik a kínai, az orosz és a francia.


2017-2018


A török kulturális minisztérium Magyarországon képviselettel rendelkező kormányügynökségén keresztül felkéri dr. Varga Detrét egy 1,2 milliárd forintos, a török kormány által a magyar kormánynak juttatott vissza nem térítendő támogatás felhasználásának török oldalról történő monitoringjára, amelynek felhasználásával a magyar kormány vállalja, és felújítja a Gül Baba türbéjét, a világ egyik leghíresebb muzulmán zarándokhelyet.


2019


Az iroda felkérést kap Európa legnagyobb, 430 ezer m2 alapterületen épülő akkumulátor gyárának kivitelezésével kapcsolatban az egyik koreai (kivitelező) magyarországi projekt cége megalapítására és rendszeres jogi képviseletére (a projektcég megalapításában való közreműködést követően). A projekthez szükséges kőzetgyapot beszerzési források kimerülése (európai beszállító nem képes vállalni a hatalmas mennyiséget veszélyezteti a projekt határidőben való befejezését. Az iroda török partner irodája bevonásával ajánl egy török szállítót, amely képes egyedül leszállítani a szükséges mennyiséget, tengeri-, vasút- és közúti logisztika bevonásával. A török kőzetgyapot ára úgy is versenyképes az európaival, hogy 2000 km távolságot tesz meg tengeren-, vasúton-, és vízen-, és a török gyártónak a nagy mennyiség miatt külföldről kell megrendelnie az alapanyaként felhasznált bazaltot.


2020


Pakisztán legnagyobb ipari városának ipari és kereskedelmi szövetsége megbízza a DETRE VARGA & PARTNERS LLP.-t európai képviseletével. Cipruson létrejön a megállapodás a pakisztáni partner iroda csatlakozására. Kína a világ legnagyobb tengeri kikötőjét és kapcsolódó szárazföldi kereskedelmi útvonalat épít a Közel-Kelet és Európa összekötésével. A koronavírus következtében jelentős visszaesés következik be az iroda nemzetközi tevékenységében. Az iroda nemzetközi kapcsolatain keresztül közreműködik maszk, gumikesztyű, lélegeztetőgép és más beszerzési források kutatásában.


2021


Magyar befektető többségi tulajdonával megnyit Pakisztán első, az európai piacra szakképzett munkaerőt képző lakatos-, hegesztő képzési intézménye, amely mind Pakisztánban, mind Európában akkreditációt nyer. Az intézmény elsősorban a német ipar elhúzódó munkaerő hiányára specializálódik. A COVID19 világjárvány miatt az iroda is újraértékeli tevékenységét. 


2022


A keleten elhúzódó II.vh. óta nem látott pusztítást hozó háborúban a Detre Varga & Partners LLP. legtöbb erőforrását arra fordítja, hogy ügyfeleinek segítse átstrukturálni európai üzleti vállalkozásait, hatékonyabb, kedvezőbb adózású, válság állóbb céges struktúrákat tervezve. Az iroda éppúgy tervez és létrehoz magyarországi vállalati struktúrákat Európai Unión kívüli cégek részére, mint ahogy más Európai Uniós tagállamokban bejegyzett cégeket magyar vállalkozások részére, főleg Romániában és Észtországban. 2022.-től a nemzetközi ügyvédi iroda adminisztratív központi irodája Romániába kerül, azonban a budapesti iroda is bővül. 

______________________________________________________________________

A DETRE VARGA & PARTNERS LLP. nemzetközi ügyvédi iroda magyarországi irodája:

Varga Detre Ügyvédi Iroda

Adószám: 18285879-2-41

Nyilvántartó szervezet: Budapesti Ügyvédi Kamara

Nyilvántartási szám: 01-021162

Irodavezető: Dr. Varga Detre ügyvéd

Kamarai Azonosító Szám: 36070979

Telefonszám: +36-70-866-9081