A Detre Varga & Partners LLP. az alábbi kripto befektetésekkel kapcsolatban áll rendelkezésedre:

a) kriptovaluta ügyletek (Bitcoin, Ethereum)

b) kripto token ügyletek, tokenizáció, ICO-k, White Paper

c) NFT ügyletek, NFT kibocsájtás


Az egyik olyan szakértő cég vagyunk a piacon, aki külön figyelmet szentel neked, ha most kezdesz alaposabban megismerkedni a kripto befektetésekkel. A legjobb helyen jársz akkor is, ha még azzal sem vagy igazán tisztában, mi az, higy kripto befektetés.

A kriptovaluta témakörében is megfigyelhető az a fajta lustaság és arrogancia, ami a legtöbb szkeptikus világnézetét meghatározza. 2023.-ban egy éven belül emberek megduplázták vagyonukat a Bitcoin segítségével, és a szkeptikusokat még ez sem győzi meg, hogy ki kell húzniuk fejüket a homokból. 

Hihetetlen, hogy 2024.-ben még a Bitcoin megbízhatóságáról beszélünk, amikor a Bitcoin kibocsájtása véges, a hagyományos (fiát) pénzeket pedig szemétként ontják a jegybankok, a költségvetés lyukait tömögetni, az inflációt a háborúra, a gazdaságra vagy az UFO-kra fogva. 

A Bitcoin jelenleg a bolygó legmegbízhatóbb fizetőeszköze, amelyet egyetlen politikus vagy bankár sem tud tetszése szerint nyomtatni.

 

Kriptovaluta ügyletek

 

Szakmai szempontból egyedül a Bitcoin és az Ethereum nevezhető kriptovalutának (cryptocurrency). E két kripto eszköznek van a legnagyobb piaca is, ezért ez nevezhető pénzügyi szempontból a legmegbízhatóbbnak is. 

 

Kétféle kriptovaluta ügylettel foglalkozunk

 

a) technikai kripto ügyletek

 

Ezekben az esetekben egy hétköznapi pénzügyi tranzakciót optimalizálunk kriptovaluta közbeiktatásával. Ezekben a tranzakciókban a koncencionális vagy „fiát” pénzt az útjának során rövid időre kriptovalutára váltjuk, majd egy adott időpontban visszaváltjuk fiát pénzre. 

 

Ezen esetekben a kriptovaluta előnyös tulajdonságait használjuk ki, különösen a tranzakciók gyorsaságát, anonimitását, egyszerűségét és költséghatékonyságát. 

 

A technikai kripto ügyletek átfutása olyan gyors, hogy nem merül fel a két nagy kritpovaluta árfolyam ingadozása, mivel akár egy órán belül teljesül a tranzakció. 

 

Technikai kripto ügylet a kriptovaluta készpénzre váltása, amely komoly kapcsolatrendszert és tapasztalatot igényel. 

 

b) kriptovaluta befektetés

 

A kriptovaluta befektetések alapvetése, hogy a kriptovaluta értékállóbb, mint a fiát pénz. Emögött az a tétel húzódik, hogy a fiát pénzt az azt kibocsájtó jegybankok mindenféle önmérséklet nélkül nyomtatják, ezzel vissza-visszatérő inflációt okozva, majd az inflációt a gazdasági teljesítőképességre káros beavatkozásokkal próbálják megfékezni. Ez a jelenség 1971. óta figyelhető meg, amióta a fejlett országok devizáinak megszűnt az aranyhoz való kötöttsége. 

 

A Bitcoin teljes készlete véges, ezzel kizárva annak lehetőségét, hogy egy állam, vagy bármilyen gazdasági szereplő inflációhoz vezető kibocsájtásba kezdjen. Az Ethereum készlete végtelen, a kibocsájtásának rátája azonban előre tervezett, azaz valójában szintén véges. Ennek okán hosszú időtávot nézve a Bitcoin és az Ethereum értéke mindig növekszik a fiát pénzekkel szemben, jobban mondva a fiát pénzek értéke romlik az értékálló kriptovalutákkal szemben. 

 

Hosszú távú befektetésnek tehát kiváló a Bitcoin, vagy az Ethereum. 

 

Rövid távú befektetések

 

A rövid távú kripto befektetés lényege, hogy a befektető egy adott időpontban kriptovalutát vásárol, és egy adott határidőn belül értéknövekedés (árfolyamnyereség) realizálása mellett értékesíti azt. 

 

Itt jelentkezik az a kockázat, hogy a Bitcoin és az Ethereum árfolyama valójában rövid távon jelentős fluktuációra hajlamos, a kereslet és a kínálat függvényében. Ez a kockázat azonban arányos azzal, hogy a befektető akár 200%-os hasznot is realizálhat, amely semmilyen más befektetési formával nem reprodukálható. A rövid távú kripto befektetések létjogosultsággal rendelkezhetnek, ha az ember olyan vagyonrészt fektet be, amelyre hajlandó magas kockázatot elfogadni a magas haszon lehetőségéért cserébe. 

 

Kripto tokenek

 

A kripto tokenek technológiailag hasonló digitális eszközök, mint a két nagy kriptovaluta, fogalmilag azonban külön kategóriát képeznek. 

 

Payment tokenek

 

A payment azaz fizetési tokenek funkciója, hogy árucsere alapját képezhetik. Ennek technikai feltétele, hogy töredék tokeneket is lehessen vásárolni, hogy egy adott pénzösszeg megfeleltethető legyen egy adott tokennek. Szemben a kriptovalutákkal, amelyből kettő létezik, kripto tokenből megszámlálhatatlanul sok létezik, és értékük, megbízhatóságuk azon múlik, milyen fedezet áll mögöttük. 

 

Egyéb tokenek

 

A token tulajdonképpen egy digitális fájl, így sokféle funkcióra használható. Tokennel lehet megtestesíteni azaz tokenizálni lehet bármilyen értékkel bíró vagy absztrakt virtuális dolgot. Ebben az esetben a megtestesített dolgot utility-nek azaz „hasznosságnak” nevezzük. 

 

NFT (non fungible tokens)

 

Az NFT maga is egy token, azaz technológiailag nagyon hasonló az egyéb tokenekhez (pl. payment tokenek, utility tokenek) egy fontos különbséggel: az NFT lényege, hogy egyedi. Neve arra utal, hogy nem helyettesíthető (non fungible token), vagyis minden NFT egyedi, és nem helyettesíthető egy másik NFT-vel. 

 

Az NFT funkciója, hogy egyedi dolgok tulajdonjogát, vagy más, egyedi dolgokhoz kapcsolódó jogokat testesítsen meg. 

 

Az NFT legismertebb formája, mikor digitális műalkotásokat (kép-, video vagy hangfájlok) testesít meg. Az NFT korszak hajnalán dollármilliókért cseréltek gazdát NFT-k, de sajnos ez az aranykor okozta számos felhasználó előítéleteit az NFT-vel szemben.

 

Attól, hogy az adott esetben egy sildessapkás, napszemüveges majom digitális képét testesíti meg egy NFT, nem jelenti, hogy a technológia ne lenne más dolgokra is használható. 

 

Az NFT technológia óriási előnye, hogy kevésbé korlátozott állami szabályozással, mint a kriptovaluták és tokenek, illetve hogy kibocsájtása rendkívül olcsó, felhasználása sokoldalú. 

 

Az NFT, mint technológia alkalmas

a) tőke felhalmozására vállalkozásoknak (crowd-funding) 

b) áruk-, szolgáltatások megtestesítésére (pl. belépőjegy, tanfolyam részvétel), átruházására

c) műalkotások megtestesítésére, átruházására

d) gazdasági társaságokban való részesedés megtestesítésére, átruházására

e) bármilyen vagyontárgy-, vagyoni értékű jog megtestesítésére, átruházására

f) személyek azonosítására (pl. klubok, egyesületek), tagsági jogok megtestesítésére

 

Az NFT előnyei

a) kibocsájtása olcsó, kevésbé szabályokhoz kötött

b) a világ bármely két pontja között villámgyorsan és olcsón forgalomképes, átruházható

c) anonimitást biztosít, nincs KYC, AML

d) tulajdonosi státuszát a tulajdonos bárhol tudja igazolni (noha anonim)

e) ún. smart contract-ok programozásával szinte bármilyen tranzakció automatizálható