Ide kattintva foglalhat időpontot ingyenes visszahívásra, ha érdeklik a pakisztáni piacban rejlő lehetőségek


A nyugati világtérképeken új ázsiai országra irányul a figyelem.

Kína a világ legnagyobb tengeri és szárazföldi kereskedelmi útvonalát építi Pakisztánban, amely stratégiai pozícióhoz juttatja az országot az új világrendben. Irodánk elsőként ismerte fel a magyar vállalkozók számára kecsegtető gazdasági lehetőségeket a közép-ázsiai országban. Egyedüli magyar ügyvédi irodaként partner ügyvédi irodával rendelkezünk Pakisztánban, amely állandó képviselőt delegált Budapestre. Budapesti irodánk látja el Pakisztán legnagyobb iparvárosa, Sialkot ipari-, kereskedelmi szervezetének, a STILCORP-nak az európai képviseletét.

Pakisztán a magyar vállalkozásoknak elsősorban beszerzési-, másodsorban export célország. A beszerzés terén említésre méltók a ruházati cikkek, sportszerek, műanyag áru, munkavédelmi felszerelések és ruházat, orvosi-, fogászati-, sebészeti eszközök és felszerelések, egyes élelmiszerek (himalájai só, rizs, fűszerek). Ezeket a termékeket a magyar vállalkozások már most is Pakisztánból szerzik be, csak nincs róla tudomásuk, mert angol, német, illetve európai cégek szállítják Magyarországra. Egyes termékek közvetlen beszerzésével jelentős árelőnyhöz juttathatjuk a magyar vállalkozásokat. Irodánk azt a szaktudást és kapcsolatrendszert biztosítja ügyfeleinek, amely a biztonságos kereskedelemhez, export-import ügyletekhez szükséges.

Értékesítési piacként Pakisztán másodlagos, azonban nem lekicsinylendő. Az államként különvált, de gazdaságilag függő Bangladesh-el együtt 361 millió fogyasztóról van szó. Leginkább magas hozzáadott értékkel rendelkező termékek exportját javasoljuk. Sikeres projekteket közvetítettünk videójátékok, mezőgazdasági haszonnövények és energianövények, gyógyszerek, speciális élelmiszerek, gyógynövény alapú készítmények és táplálékkiegészítők terén. Magyarország fontos export cikke az oktatás. Magyar befektető többségi tulajdonrészével 2020.-ban közreműködtünk egy hegesztő tanüzem megalapításában, amely az első, európai munkaerőpiacra is akkreditált szakképesítést nyújtó intézmény.


Pakisztán történelme dióhéjban

Pakisztán az indiai szubkontinens része, 1858-1948-ig India részeként a Brit Koronagyarmathoz tartozik. A brit birodalom részeként bekapcsolódik a világkereskedelembe, hivatalos nyelv az angol. A II. világháború után Nagy-Britannia elveszíti gyarmatait, India és Pakisztán is függetlenné válik. Szinte kezdettől feszültség alakul ki a természeti kincsekben gazdag kashmíri régióval kapcsolatban. Pakisztántól 1971-ben Bangladesh néven független államtól különválik legszegényebb régiója, amely a gazdaság további erősödéséhez vezet. A hidegháború során Pakisztán az Egyesült Államok befolyási övezetébe és szövetségébe kerül. Az USA politikájában Pakisztán fontos hídfőállás a szovjet befolyás alá kerülő Afganisztán közvetlen szomszédságában. A kapcsolat erősíti Pakisztán pozícióit nemzetközi téren. Az afganisztáni háborúban Pakisztán az USA legfontosabb katonai szövetségese a térségben. Pakisztán a területétől távol eső régiókban is fontos békefenntartó akciókban vesz részt, így katonái között több hősi halott esik el a szomáliai Mogadishu-i csatában, amelyet a Black Hawk Down híres film is megörökít. Kína feltörekvésével a világgazdaság palettáján Pakisztán a földrajzi közelség és a stratégiai pozíció miatt erősödő kínai befolyás alá kerül. Az USA és Kína párhuzamos expanziója a közép-ázsiai országban gazdasági téren valósul meg.