Ide kattintva foglaljon időpontot Romániai cég alapításához!


Alapítsa meg romániai cégét online, leggyorsabban a mi közreműködésünkkel!

Milyen konkrét előnyökkel jár Önnek egy romániai cég alapítása?

1. A cége nyeresége után összesen és ténylegesen 1-3% adót fizet Bővebben...

Románia nemcsak szájkaratéval támogatja a kis- és középvállalkozásokat. Addig, amíg a cégek fejlesztésre szánják nyereségüket (árbevétel – kiadások = nyereség) és nem vesznek ki osztalékot, jövedelmet, hasznot tulajdonosaik, addig az adómérték 1-3%, korlátlan ideig. Osztalék, azaz magánjövedelem kivétele esetén a kifizetéskor a romániai adó 5%.

2. Magyar és más, nem román cégekkel létrejött tranzakcióit nem terheli ÁFA, minden egyéb esetben az ÁFA általános kulcsa 19%, Európában a második legalacsonyabb.

A magyar cégek a világ legmagasabb ÁFA-ját fizetik, és az összes csőd-, illetve felszámolás 2/3-a vezethető vissza az ÁFA mértékére és szabályaira: a NAV akkor is behajtja, ha az az adózónak be sem folyt a partnertől. Román cége Magyarországon nem fizet ÁFA-t, ahogy más, Románián kívüli EU-s országban sem, így ugyanazokat az előnyöket hozza, mint egy szlovák cég (sokkal alacsonyabb adó mellett), és ha Románián belül ÁFA körbe tartozik (ez opcionális) akkor 19% ÁFA-t fizet, Európa második legalacsonyabb ÁFA kulcsát, a magyarországi 27% helyett.

3. Román cége fenntartási költsége nem magasabb, mintha magyar cég lenne

A cég működésére, fenntartására fordítandó főbb rendszeres költségek megfelelnek a magyarországinak, összességében pedig alacsonyabb a fenntartási költség, az egyszerűbb működés miatt.

4. Cége bankszámlájára nem kerülhet NAV inkasszó, ill. zárolás törvényes határozat nélkül

A magyarországi NAV nem rendelkezik hatáskörrel román cégek felett, ezért nem tud -mint Magyarországon- jogerős határozat nélkül pénzt beszedni a céges számláról. Az inkasszó veszélye nem fenyegeti cégét.

5. A cégalapításhoz nem kell elutaznia, a folyamat teljes egészében online

A külföldi cégalapítástól sokan azért idegenkednek, mert a körülményes magyar cégalapítási procedúrából indulnak ki. Romániában azonban a tulajdonosoknak, vezető tisztségviselőknek nem kell személyesen megjelenni.

6. Kilép a magyar piac korlátai közül.

Gazdaságilag nagy potenciál van abban, ha egy 10 milliós kis ország felülről, napról napra váratlanul újraszabályozott piacáról kilép egy 450 millió potenciális vásárlóból, fogyasztóból álló egységes piacra. Akármilyen terméket, illetve szolgáltatást értékesít, azt 45 ször nagyobb sikerrel értékesítheti az EU teljes piacán, amelyhez egy észtországi cég magas presztízst, kiszámíthatóságot és biztonságot jelent.

7. Egyszerűbb működés

A 2010-es években, amikor az romániai és észtországi cégeket alapítottuk, romániai partner irodánk munkatársai sem értették a „számlázóprogram” kifejezést. Amikor megmutattunk nekik egy számlázóprogramot, az észt kollégákkal együtt mosolyogtak, nem értették, hogy lehet számlázás céljára pénzért eladni egy szoftvert. Az idén (2020-ban) egy ügyfél kérdés miatt újra felmerült, és amikor elmondtuk, hogyan integrálta a magyar NAV a számlázóprogramokat saját rendszerébe, és hogyan kell az egyébként NAV engedéllyel forgalmazott számlázóprogramot még külön regisztráni is a NAV-nál büntetés terhe mellett, az észtek aggodalmukat fejezték ki, hogy tudunk ennyi változó szabályt fejben tartani. A román cégek működését olyan szintű egyszerűség és könnyű kezelhetőség jellemzi, ami Magyarországon ismeretlen. A román adóhatóság nem a potenciális gazdasági bűnözőt látja az adófizetőkben, ezért nem kötelezi a cégeket nyomkövető viselésére, hogy szemléletesen fejezzük ki magunkat. Romániában jó vállalkozónak lenni, ezt mindenki tudja, ezért az adóhatóság abból indul ki, hogy ezt az előnyös státuszt senki nem szeretné elveszíteni.

8. Román cégének munkavállalói legfeljebb 45 napos projektekre mentesülnek a magyar járulékok alól.

A román mesterek, segédmunkások, munkavállalók 45 napot járulékfizetés nélkül tartózkodhatnak kiküldetésben Magyarországon, amely előnyös az építőiparban dolgozók számára.

Az alábbiakban röviden áttekintjük a romániai cégalapítás folyamatát.

Jogtechnikailag a folyamat a meghatalmazás intézményére épül, azaz a cégalapítás körében részben mi járunk el ügyvédi meghatalmazással, a helyi ügyintézést pedig Bukarest üzleti negyedében működő partner irodánk munkatársa látja el.

A romániai cégalapítás előkészítése

Tapasztalatunk szerint ha Ön észt céget szeretne alapítani, azaz megérett Önben a döntés, akkor már előzetesen konzultáltunk Önnel ennek előnyeiről, mivel jelenleg Magyarországon a piacvezető ügyvédi irodák között egyedül mi foglalkozunk romániai cégalapítással. Itt tehát most nem térnénk ki annak előnyeire, hogy miért jó Önnek a román cégalapítás. A folyamatot attól a ponttól nézzük át, hogy Önben megérett a döntés, és elkezdtük román cége megalapításának előkészítését. Ha esetleg még kérdés maradt Önben, azt a folyamat bármely szakaszában felteheti, ha pedig szeretne általános konzultációt, azt jelezheti munkatársunknak az időpont egyeztetést követően.

Előzetes konzultáció keretében már beszéltünk arról, miért lenne konkrétan Önnek jó döntés a romániai cégalapítás. Erre nagyon kevés ügyvédi iroda tér ki, pedig minden EU tagállami polgárnak alapvető joga, hogy vállalkozását bármelyik ország jogrendszere alatt bejegyezheti, és ezt követően az így bejegyzett vállalkozással bármelyik vagy akár az összes EU-s tagállamban és az EU-n kívül is működhet, és van, akinek hihetetlen előnyöket kínál egy észtországi cég, van, akinek viszont előnyösebb egy magyar vagy egy más EU-s cég alapítása.

A folyamat úgy kezdődik, hogy időpontot foglal a romániai cégalapításra. A rendszer felajánlhat korábbi időpontot, de a folyamat megfelelő időzítése érdekében javasolt, hogy a megkeresésétől számítva legalább 3 nappal későbbi időpontot válasszon. Ha az Ön által választott időpont 3 napon belüli, munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot, és egyezteti, hogy megoldható-e a 3 napon belüli időpont, vagy pedig egyeztet Önnel egy másik Önnek megfelelő időpontot. Az időpont foglalást követően munkatársunk mindenképp felveszi Önnel a kapcsolatot, a részletek és a költségek egyeztetése céljából.

Az időpont és a költségek egyeztetését követően küldünk Önnek díjbekérőt, amelynek alapján át tudja utalni a díjelőleget. Ez romániai cégalapítás esetében a projekt teljes pénzügyi költségvetése, amely a munkatársunkkal folytatott előzetes egyeztetés függvényében 2500-3000 EUR közé esik.

Az utalás beérkezésekor bankunk generál egy technikai számot, amelynek segítségével belső ügyviteli rendszerünkben generálunk egy online felületet (mappát) amelyet megosztunk Önnel. Ehhez a Dropbox applikáció letöltésére van szükség, amelyben (vagy a használata elsajátításában) szívesen segítünk (5 percet vesz igénybe). A Dropbox mappán belül talál egy megbízás mappát, amelyben megtalálja a számláját (az átutalásról) és egy „ügynapló” nevű dokumentumot a folyamatról és annak ütemezéséről.

Az ügynapló tartalmazza a folyamat ütemezését, így itt látja, mikorra ütemeztük be a cégiratok feltöltését az Önnel megosztott mappába, és mikorra annak aláírását. Ez az az időpont lesz, amit Ön foglalt, illetve amit munkatársunkkal telefonon megerősített.

A cégalapítás előkészítő szakaszában ajánlott kiválasztani alapítandó cége könyvelőjét. Ennek oka, hogy vele remélhetőleg hosszú időn át együtt tud dolgozni, így indokolt az ő véleményét, javaslatait meghallgatni, sőt beépíteni a folyamatba, a cég struktúra tervezésébe. Vannak kérdések, hogy pl. a cég ÁFA-s legyen vagy ne, milyen adózási elszámolási formákat és adómértékeket válasszon, amelybe már ezen a ponton érdemes bevonni leendő könyvelőjét. Ha nincs könyvelője, akkor az Ön igényei alapján mi is tudunk döntéseket hozni, saját könyvelő munkatársaink, illetve adótanácsadóink segítségével, így nem kell aggódnia. A könyvelőjével -amikor belép a folyamatba- az Ön megkeresésére megosztjuk az eddig Önnel megosztott közös mappát, amelyből át tud venni minden iratot a saját adatbázisába. A könyvelője megbízását és meghatalmazását aláírhatja -mi pedig díjmentesen ügyvédi hitelesítéssel látjuk el- a cégiratok aláírásakor, ezzel meggyorsítva a folyamatokat.

A román cég alapítás előkészítő szakaszába szoktunk domaint, e-mail címet és honlapot regisztrálni ügyfeleinknek. Ennek célja a domain és a cég neve közötti egyezés, összhang. 30.000 Ft. díj ellenében állandó szerződött partnerünk létrehoz egy alap honlapot, céges e-mail címet és domaint, amellyel Ön elérhetővé válik az online világban. A céges e-mail cím (pl. info kukac az ön cégneve pont com) meg lesz osztva a könyvelőjével, mert nagyon sok hivatalos levél a hatályos jogszabályok alapján ide fog érkezni, így ez egy külön adminisztratív e-mail cím lesz (szolgálhat számlázásra, szerződések továbbítására a könyvelés munkájának megkönnyítése érdekében).

A cégalapítás előkészítése az érintett magánszemélyek azonosításával folytatódik, ami jogszabályi előírás. Az azonosítás speciális, díjköteles hatósági nyilvántartásokból történő lekérdezéssel történik, amelynek össz költségét tartalmazza a teljes projekt összeg, amiről a fentiekben beszéltünk. Mire ehhez a ponthoz érünk, Ön már kifizette ezt az összeget. Az azonosítás leginkább költséghatékony módja, ha az irodánk partner közjegyzői irodájában történik, így ugyanis több száz EUR összeggel csökkenthetőek a cégbejegyzés költségei.

A cégiratok aláírása

A cégiratok aláírása történhet személyes jelenlét útján budapesti irodánkban vagy teljes egészében online. Az online ügyintézéshez elegendő egy okostelefon és egy internet kapcsolat. Online ellenjegyzés esetén az ellenjegyzésről -az aláírás pillanatáról- videofelvétel, illetve az elhangzottakról az ügyvédi iroda hangfelvételt készít, törvényi előírás alapján. Az aláírt, ellenjegyzett cégiratokat feltöltjük a megosztott mappába, ahol később hozzájuk férhet, ha ügyintézéshez, szerződéskötéshez, pályázathoz szüksége van rájuk.

A cégbejegyzési kérelem benyújtása

A megosztott mappában elérhető ügynapló szerinti időben bukaresti partner irodánk benyújtja a cégbejegyzési kérelmet az illetékes hatóság felé, annak 10-12 mellékletével együtt. Ezzel kezdetét veszi a cégeljárás, amelyet néhány hetes átfutási időre tudunk gyorsítani.

A cégbejegyzést követő lépések

A bejegyző végzés irodánknak érkezik, Ön pedig ezzel egyidőben meg fogja találni a pdf nevű mappában a közös mappában (Dropbox).

A cégbejegyzés ténye is, ahogy minde más lényeges előrelépés, esemény, bekerül az ügynaplóba, azonban ezen kívül egy e-mailt is küldünk a cégbejegyzés utáni teendőkről.

A cégbejegyzést követő első lépés, ha eddig még nem tettük meg, egy jó könyvelő megbízása. A könyvelővel az Ön megkeresésére megosztjuk az eddig Önnel megosztott közös mappát, amelyből át tud venni minden iratot a saját adatbázisába, a megosztástól számított 8 nap alatt (a folyamat 2 percet vesz igénybe átlagos internet kapcsolattal). Ezt követően biztonsági okokból archiváljuk a közös mappát, és egy elektronikus levéltárba kerül, így fontos, hogy könyvelője előtte letöltse annak tartalmát. Az azonosítási folyamathoz kapcsolódóan megjegyezzük, hogy az azonosítás a könyvelőnek is kötelezettsége, mivel azonban mi elvégezzük azt egy magasabb szinten (ügyvédi azonosítás) ezért ezzel költséget takarítunk meg Önnek, mert megosztjuk az azonosítási fájlokat a könyvelőjével.

A cégbejegyzést követő következő fontos teendő a bankszámla nyitása. A minden banknál eltérő azonosítási protokollok, pénzmosási- és terrorizmus finanszírozása elleni szabályzat miatt a számlanyitás folyamatában segítünk Önnek.

A cég romániai székhelyére érkező levelek adminisztratív kezelését -amennyiben a cége könyvelését ránk bízza- mi látjuk el, és mi szkenneljük fel a megfelelő felhőbe leveleit, ahonnan hozzáférhet. Bizonyos levelek (pl. NAV, jogi témák) nem is feltétlenül baj, ha elsőként hozzánk érkezik.

Következő pontunk a számlázóprogram regisztrációja. A számlázóprogram nem továbbít adatokat a NAV felé, és Romániában nem is kötelező. Előnye azonban, hogy bárhonnan hozzáférhet internet kapcsolat segítségével, és a könyvelője is, így kimenő számláit nem kell könyvelőjének elküldenie, egyszerűen ad neki egy hozzáférést.

Gyakran feltett kérdések:

A romániai cégalapítás offshore cégnek minősül?

Nem. Románia az Európai Unió teljes jogú tagja, éppúgy, mint Magyarország. Minden Európai Uniós polgárt, így minden magyar állampolgárt is kivétel nélkül megillet az az európai alapjog, hogy bármelyik európai országban vállalkozást indítson, céget alapítson és azzal bármely európai országban tevékenységet folytasson. Az „offshore” ellenben olyan távoli, tengeren túli országokat jelent, amelyek az EU tiltólistáján szerepelnek a pénzmosás és terrorizmus kockázata miatt.

Adóelkerülésnek minősül, ha román céggel vállalkozik egy magyar állampolgár?

Nem. Az adóelkerülés jogi fogalma, hogy van egy adóalany, amely adókötelezett egy adott államban, mert ott van bejegyezve az adószáma, és a jogszabályokban foglalt adókötelezettségét elkerüli. Az Európai Unióban minden cégre annak az országnak az adójoga vonatkozik, ahol be van jegyezve, így a román cége Romániában köteles adót fizetni, a magyar adójog és adóhatósági hatáskör nem terjed ki rá. Adóelkerülésről így nem beszélhetünk, mivel Romániában 0% az adó. Természetesen, ha a román cég például egy román magánszemélynek értékesít valamit, akkor helyi ÁFA-t kell fizetni a belföldi értékesítés után, illetve ha a román cégből magyar tulajdonosa osztalékot (nyereséget) vesz ki, akkor 7% adót kell fizetni (Magyarországon ugyanezen adónem 30,5%).

Hogy alakul a román céggel az ÁFA fizetés?

Ugyanúgy, mint a szlovák cégek esetében, azaz csak akkor van ÁFA fizetés, ha a román cég románpartnernek értékesít. Egyéb esetben nem fizetendő.

Miért éri meg Romániának, hogy 1-3% az adó?

Mert nagyon sok cég alapít itt leányvállalatot, amelyek munkahelyeket teremtenek, és ez kiegészíti a román költségvetés bevételeit.

Hogy bonyolíthatok román céggel bankszámla forgalmat?

Magyar banknál is nyithat számlát, de ezt általában nem javasoljuk. A magyar bankrendszer más európai országokhoz képest fejletlen, például nem működik a banktitok védelem (a bankoknál bejelentett elérhetőségeken marketing cégek jelentkeznek be, illetve az adóhatóság jogerős határozat nélkül is hozzáférhet banktitokhoz, illetve bankszámlához), illetve rendszeresek a devizaárfolyamokkal folytatott spekulációk. A román cégeknek más, európai bankokat javasolunk, amelyek forint számlát is vezetnek, vagy egyszerűen román bankszámlát, amelynek megnyitásához nem is kell kiutazni.

Mit nem csinálhat egy román cég Magyarországon, amit egy magyar cég igen?

Magyarország jogrendszere nem alkalmazhat semmiféle korlátozást, különben komoly bírságra számíthatna az Európai Uniós alkotmány és nemzetközi szerződések megszegése miatt, illetve egy kellemetlen diplomáciai konfliktusra a balti államokkal. Ilyen korlátozások szerencsére nincsenek már (az EU kezdeti éveiben volt egy-egy eset) így a válasz az, hogy bármit csinálhat egy másik EU-s tagállam cége Magyarországon, amit egy magyar.

A románok nem néznek rossz szemmel a magyarokra?

Már régen nincsenek feszültségek a két nép között, legfeljebb a székelyföldi kocsmai történetekben. A magyar és a román politikusok nem ölelgetik egymást a nyílt színen, de a hétköznapi emberben semmiféle előítélet nincs, a kinti hatóságok előtt pedig egyik és másik román cég között (amelynek egy magyar a tulajdonosa) nincs különbség.