Ide kattintva foglalhat időpontot válságkezelési csomagunkra


Otthonosan mozgunk a válságkezelés terén. 2011. óta adunk tanácsot az ország egyik legnagyobb -2021.-ben már a piacról kifelé vonuló- felszámoló szervezetének, ismerve az érem másik oldalát is. Alakulásunk óta képviselünk vállalkozókat felszámolási-, végrehajtási-, polgári- és büntetőügyekben. Tevékenységünk kiterjed azon magánszemélyek részére történő segítségnyújtásra is, akik devizahitel (az általunk kedvelt kifejezéssel élve inkább devizabűncselekmény) áldozatai lettek, és próbálnak kiutat találni, magukat megvédeni.

Magyarországon évi 7-8 ezer cég kerül felszámolás alá, ami az európai átlag többszöröse. A vállalkozások száma, és fizetésképtelenné válásuk aránya is háromszorosa a cégek számának. A hitelezői igények átlagos megtérülésének mértéke nem éri el az 1%-ot. Ez a tizede az európai átlagnak. A drámai körkép oka az adórendszerben keresendő.

Az ÁFA mértéke 27%-os kulcsával a legmagasabb Európában, és ezüstérmes világviszonylatban. A kemény munkával megkeresett munkabér után a nettó munkabérre vetítve továbbra is 79% a járulék és az adó, a mikro-, kis- és középvállalkozások körében (a munltinacionális cégek továbbra is "egyedi" elbánást alkudhatnak ki maguknak). „Adóelőleg” címszó alatt az állami és az önkormányzati adóhatóságok továbbra is olyan jövedelmek utáni sarcokat szednek be a kis- és középvállalkozásoktól, amelyek még nem is realizálódtak árbevételként, csupán feltételezett jövőbeli bevételek. Akik pedig fellélegezhettek egy rövid időre a KATA adózási formát választva, most a koronavírus mellett a fenyegetőzések és a már életbe lépett szigorítások miatt is aggódhatnak, hogy az adóhatóság 2021.-ben kezelésbe veszi őket.

A vállalkozások fizetésképtelenné válásának leggyakoribb oka az adótartozás. Bár a valóságban évtizedek óta köztudott, hogy az adótartozás mindössze 1%-a térül meg az állami költségvetésnek, az adóhatóság nem engedhet az adótartozásból.

A válságkezelésben nem lakik jól mindig a kecske, miközben a káposzta is megmarad. Az ember súlyos veszteségeket vállal be, hogy még súlyosabb veszteségeket előzzön meg. Nehéz helyzetekben segítünk megbízóinknak mérlegelni. Mindenkinek joga van a jogi védelemhez, joga van megtagadni az együttműködést az adóhatósággal, hitelezőkkel, az adatszolgáltatást, és bármilyen bevallási kötelezettséget, ha ezzel önmagát olyan helyzetbe hozná, hogy feljelentés vagy büntetőeljárás indul ellene. Senki nem kötelezhető olyan eljárásra, magatartásra, amellyel saját magára terhelő nyilatkozatot tesz. Mindenkit megillet a védekezés joga, a bizonyítás kockázatát pedig az állam viseli. Ezek a jog alapelvei.

Válságkezelés esetén nagyon gyakran az állam adóügyi-, esetenként polgári-, vagy felszámolási eljárást indít, amelyben formálisan együttműködésre kötelezett az adós, ügyvezető, és amikor az együttműködési kötelezettsége teljesítése jegyében együttműködik, adatot szolgáltat, nyilatkozatot tesz, akkor ezeket felhasználva fordítja át a hatóság büntetőeljárásba az ügyet.

Tanácsunk, hogyha a legcsekélyebb mértékben felmerül a büntetőügy lehetősége, forduljon hozzánk, mert szakértőink otthonosan mozognak mind az adójog, mind a büntetőjog területén.