Foglaljon időpontot itt észtországi cégalapítás elindítására vagy kötetlen konzultációra


0% adó

apróbetűs rész nélkül

 

Nemzetközi ügyvédi csapatunk segítségével a megfelelő adótervezés mellett vállalkozását folytathatja észt cég alapításával, ténylegesen 0% adóteher alkalmazásával, azaz adó fizetése nélkül. Mindezt az Európai Unió leggyorsabban fejlődő digitális gazdaságában, online, kiutazás nélkül.

 

Foglaljon időpontot itt észtországi cégalapításra vagy kötetlen konzultációra.

 

Az észtországi cégalapítás további előnyei

 

 

Milyen egyedülálló előnyöket kínálunk Önnek ezen felül?

Mi az észtországi cégalapítás menete?

 

1./ Új cég alapítása (kész cég vásárlása esetén is olvassa el, mivel a folyamat ugyanez, csak rövidebb az átfutási idő)

 

1.1. Első lépésként időpontot foglal a rendszerünkben személyes konzultációra. Ha maradtak Önben nyitott kérdések, ezeket már itt felteheti, illetve a további együttműködés érdekében mi is kérdéseket teszünk fel tervezett vállalkozási tevékenységével kapcsolatban. 

1.2. Az első egyeztetést követően e-mailben megküldünk Önnek egy megbízási dokumentációt. Ez tartalmazni fogja aktuális általános szerződési feltételeinket, illetve a konkrét ügyletre adandó ügyvédi megbízást, valamint az ügylet költségeinek (alapítási költségek, megbízási díjak) átutalásához szükséges proforma számlát és banki adatokat. 

1.3. A megbízást aláírva visszaküldheti, de az is megfelel, ha Whatsapp-on vagy Viberen megküldi részünkre az „Elolvastam, megértettem és elfogadom a részemre megküldött megbízást és általános szerződési feltételeket”. Ez utóbbi esetben nem szükséges nyomtatni, szkennelni stb. 

1.4. A megbízás létrejöttét követően letétbe helyezi az előzetes egyeztetésnek megfelelő, és a proforma számlán szereplő, a megbízás teljesítéséhez szükséges összeget. Ez akkor lesz kiengedve a letétből, ezáltal elszámolva, ha a megbízás teljesült. A megbízás szerinti teljesítésre az ügyvédi iroda garanciát vállal.

1.5. Az utalás jóváírását követő 3 napon belül előzetesen egyeztetett időpontban regisztráljuk Önt az e-residency programban, amely nem jár kötöttségekkel, hanem az a lényege, hogy kap egy biztonságos aláíró kártyát, amellyel minden későbbi ügyben online alá tud írni, személyes kiutazás nélkül. Az e-residency tehát ötvözi magában a Magyarországon ismert elektronikus aláírás és az ügyfélkapu előnyeit. A folyamat kb. 20 percet vesz igénybe, és teljesen online. Ehhez szükségeltetik az Ön új típusú személyi igazolványa vagy útlevele, egy vázlatos önéletrajz, és egy jó minőségű útlevél formátumú fotó. Ha már van e-residency-je, akkor ezt a pontot átugorhatjuk.

1.6. Az e-residency kártyát az észt minisztérium megrendelésére gyártja le egy erre szakosodott tech cég, és küldi meg az Ön által kiválasztott észt nagykövetségre, ahol Ön személyazonossága igazolásával átveheti, az általunk egyeztetett időpontban. 

1.7. Az e-residency, mint fentebb említettük, arra szolgál első lépésben, hogy online alá tudja írni a cégiratokat, amelyeket eddig a pontig már előkészítettünk. Az aláírás a mi munkatársaink közreműködésével, segítségével történik. 

1.8. Az iratok aláírását követően néhány napon belül megtörténik a cégbejegyzés. A cégbejegyzést követően utólagos folyamatok következnek, mint a közösségi adószám igénylése (amennyiben szükséges), a könyveléssel kapcsolatos aláírások (megbízás, egyeztetés a könyvelővel), és a működés beindításával kapcsolatos teendők (szerződéstervezetek készítése, tanácsadás). 

1.9. A cégalapítást követően közreműködünk a bankszámla nyitásban, amely általában egy céges és egy magán számla megnyitását is magába foglalja valamelyik vezető online banknál. Segítünk a bank kiválasztásában, és a bankszámla aktiválásában, használatával kapcsolatosan. 

2./ Kész cég átvételével kapcsolatos külön tudnivalók

 

Gyakran ismételt kérdések

Az Ön kérdése lehet, hogy már felmerült korábban valamelyik ügyfelünkben, így nem kell megvárnia a konzultációnkat.

 

K: Mi az az árbevétel, ami mellett megéri észt céget alapítani?

V: Nem lehet ilyet meghúzni. Magyarországon 2012. óta akkor is kell adókat és járulékot fizetni, ha a tulajdonos az ügyvezető, és ingyenesen látja el tevékenységét. Ez akár havi 100.000 Ft. is lehet, éves szinten 1.200.000 Ft. Ezen túlmenően a vállalkozás nyeresége után 9% a nyereségadó, és 2% a helyi adó, amelyet akkor is meg kell fizetni, ha nincs is nyereség (van minimum adó, és ha az előző évben volt nyereség, a következőben már előre el kell utalni az előző évnek megfelelő adót, mint „előleget”). A fenti okokból egy magyar cég minden esetben, vagyis alacsony árbevételnél is versenyképtelen egy észt cégel szemben. Bizonyos esetben azonban egy magyar vállalkozó kedvezőbben adózik pl. az egyéni vállalkozás bizonyos formájával, igaz, hogy ez a működési forma korlátlan felelősséggel jár a magánvagyonnal is,az állammal és harmadik személyekkel szemben. Ha valaki számára nem szempont az említett felelősség (pl. nincs, és nem is szeretne magánvagyont), akkor nagyon kis árbevételnél (évi 6-8 millió forint alatt) jobban megéri átmenetileg egyéni vállalkozást alapítani. Az előzetes egyeztetés célja többek között az, hogyha valaki nagyon alacsony árbevétellel rendelkezik, amelyben nincs növekedési potenciál sem (pl. falusi szoba kiadással foglalkozik), vagy olyan speciális tevékenységet folytat, amelyre megfelelőbb vagy kedvezőbb egy magyar egyéni vállalkozás, akkor ezt elmondjuk ezen a bizonyos egyeztetésen, amivel egyedülállók vagyunk a magyar és a nemzetközi piacon is. 

 

K: Kész céget érdemes venni, vagy új céget alapítani?

V: Kész cég alatt a saját magunk által, későbbi értékesítés céljára alapított céget értjük. Egy kész cég ugyanolyan ebből a szempontból, mint egy új, azzal a különbséggel, hogy azonnal működőképes, azaz a megbízás napján alá tud írni, tud indítani vagy fogadni kifizetést. Ezért a kérdésre adott választ az dönti el, hogy milyen előnyt jelent egy az az 1-2 hónap, amit nyerünk. Az 1-2 hónap azt a változósági faktort jelenti, hogy az e-residency regisztrációja, átvétele megcsúszhat, vagy a közösségi adószám kiállítása (az észt adóhatóság leterheltségének függvényében), nem beszélve a bankszámla nyitásról, ami szintén igénybe vehet 1-2 hetet. Általában új céget alapítani, bankszámlát nyitni és közösségi adószámot igényelni igénybe vehet 1-2 hónapot, noha gyakran sokkal előbb végbemegy a folyamat. Ha azonban határidő köti az embert, a határidőt 1 nappal sem célszerű túllépni. 

 

K: Miért éri meg az észt államnak ilyen kedvező adórendszert fenntartani?

V: A sikeres vállalkozások többsége egy idő után prémiumot, osztalékot, és egyéb juttatásokat fizet ki a tulajdonos(ok)nak, amelyet összesen 20% adó terhel. Ez még mindig kevesebb, mint a magyarországi (9+2+15+15,5%) azonban nagyon sok vállalkozás esetén nagyon sok adóbevételt jelent. Vannak vállalkozások, akik évtizedekig nem fizetnek adót Észtországban, mert ún. vagyonfelhalmozó cégek, de az észt államnak megéri belenyugodni ebbe, mivel sok vállalkozás nemcsak hogy adót fizet (az osztalék után) hanem munkahelyeket teremt, beruház. Egy érdekesség: Észtország egyszerre lépett be az EU-ba Magyarországgal (2004-ben), viszont Magyarországgal ellentétben 2011.-ben sikeresen bevezette az eurót (amit Magyarország előre láthatólag 2030-ban sem fog még bevezetni). Felmerül tehát a kérdés, hogy melyik gazdasági rendszer bizonyult előnyösebbnek az állam számára? 

 

K: Ha nem veszek fel osztalékot, akkor hogyan férek hozzá a jövedelemhez?

V: Ez a kérdés már az adótervezés témaköre. Egyedi ügy ismerete hiányában erre nem lehet szakszerű választ adni. A nyereség után valamennyi osztalékot előbb utóbb a legtöbb cég ki fog fizetni tulajdonosának. Számos kiadást azonban le lehet írni a cég adójából (így nem kell osztalékként leadózni), és számos egyéb módja van annak, hogy a tulajdonos élvezze vállalkozása gyümölcseit. Például észt cég ingatlant, gépjárművet, vagy bármi mást is vásárolhat, amelyet a tulajdonosa használ. Minden esetben kitérünk arra, hogy mekkora árbevételből mekkora összeget szeretne kivenni a cégtulajdonos, és egyedi tervet készítünk erre. Ha egyszerűen az árbevétel 100%-át kiveszi osztalékként, az alap költségek (kb. évi 1.200 EUR) kifizetése után, az így befizetendő 20% még mindig kedvezőbb, mint a magyarországi 9+2+15+15,5%. 

 

K: Kell-e Magyarországon adót fizetnem az észtországban kapott osztalékom után?

V: Az EU-ban minden EU-s polgár oda jelenti be magát adórezidensként, ahová akarja. Hasonlóan, minthogy eldöntheti, hogy bejelentett lakcíme egyik vagy másik városban van. Ha Ön magyar adórezidens, és ennek fenntartása mellett dönt, akkor az Észtországban kapott osztalék után szociális hozzájárulást kell fizetnie Magyarországon, ennek összege azonban legfeljebb 1700-1800 EUR évente, vagyis legfeljebb kb. 60.000 Ft. / hó (szemben pl. egy minimálbér utáni 120.000 Ft.-os járulékkal). Ez az összeg annyira alacsony, hogy nem feltétlenül éri meg adórezidensi státuszt váltani, ez az a kategória, amelyet egyszerűen ki kell fizetni. Ha azonban valaki észt adórezidensséget választ, ezt nem kell megfizetnie többé. 

 

K: Kinek szükséges igénybe vennie az Önök „egyedi adótervezését”, és kinek elegendő ilyen szolgáltatás igénybevétele nélkül egyszerűen csak alapítani egy észt céget?

V: Azzal szoktunk példálózni, hogy nem elegendő egy átültethető szerv, arra is szükség van, aki azt átülteti, és végigkíséri a felépülési folyamatot, majd éves kontrollokon ellátja a pácienst. Egy észt cég jogi- és anyagi értelemben éppúgy felelősséggel jár, mint bármely más vállalkozás. Noha a legtöbb külföldi céget alapító online ügynökség nem is ügyvédi közreműködéssel menedzseli a folyamatot (hanem gyakran diákok, adminisztratív munkavállalók betanításával), mi nem is vállalunk olyan megbízást, ahol „csak” cégbejegyzést vesz igénybe az ügyfél. Ennek oka, hogy egy ügyvédi közreműködés és általunk adótervezésnek nevezett egyedi tanácsadási folyamat nélkül nemcsak egy észt, de bármely más vállalkozás is időzített bombává válhat. Az észt e-residency program hivatalos ügyvédeként sok ügyfél fordul hozzánk 1-2 évvel észtországi cégalapítása után, hogy találjunk megoldást azokra a problémákra, amelyet egyik másik online „szolgáltató” által alapított cég, a saját cégük okozott nekik. Nyomatékosan szeretnénk kiemelni: egy magyar állampolgár észtországi cégére a nemzetközi és az EU jognak megfelelő módon alkalmazandó a magyar- és az észt jog is, tovább EU-s jogszabáyok is. A folyamatban nélkülözhetetlen, hogy magyar- és észt- jogi és adószakértő is részt vegyen. Magyarországon is bejegyzett nemzetközi ügyvédi irodaként mi éveken keresztül képviseljük, támogatjuk ügyfeleinket, és garantáljuk az általunk tervezett struktúrk és megoldások jogszerűségét. Ezt egyben egyfajta minimum szintnek is tekintjük a felelős működéshez. A válaszunk tehát az, hogy kizárólag egyedi tanácsadás mellett javasolt észt-, vagy bármilyen más céget alapítani. 

További kérdése van? Foglaljon időpontot itt, és konzultáljon velünk online.