Foglaljon időpontot itt a romániai cégalapítás elindítására vagy kötetlen konzultációra


Összesen 9% teljes adóteher 500.000 EUR árbevételig. Magába foglalja a kivett osztalék adóját is. A nyereségadó maga csak 1%! 

Keleti szomszédunk vállalkozást serkentő gazdaság politikáját bármely európai uniós polgár szabadon élvezheti. Ne maradjon le Ön se!

Nemzetközi ügyvédi csapatunk segítségével a megfelelő adótervezés mellett vállalkozását folytathatja romániai cég alapításával, ténylegesen 1% adóteher alkalmazásával a nyereség után, illetve összesen 8% osztalékadó fizetsével a tulajdonos által kivett magánjövedelem után. Mindezt a Magyarországgal szomszédos Romániában, online, kiutazás nélkül. 

 

A romániai cégalapítás további előnyei

 

 

Milyen egyedülálló előnyöket kínálunk Önnek ezen felül?

Mi a romániai cégalapítás menete?

 

1.1. Első lépésként időpontot foglal a rendszerünkben személyes konzultációra. Ha maradtak Önben nyitott kérdések, ezeket már itt felteheti, illetve a további együttműködés érdekében mi is kérdéseket teszünk fel tervezett vállalkozási tevékenységével kapcsolatban. 

1.2. Az első egyeztetést követően e-mailben megküldünk Önnek egy megbízási dokumentációt. Ez tartalmazni fogja aktuális általános szerződési feltételeinket, illetve a konkrét ügyletre adandó ügyvédi megbízást, valamint az ügylet költségeinek (alapítási költségek, megbízási díjak) átutalásához szükséges proforma számlát és banki adatokat. 

1.3. A megbízást aláírva visszaküldheti, de az is megfelel, ha Whatsapp-on vagy Viberen megküldi részünkre az „Elolvastam, megértettem és elfogadom a részemre megküldött megbízást és általános szerződési feltételeket”. Ez utóbbi esetben nem szükséges nyomtatni, szkennelni stb. 

1.4. A megbízás létrejöttét követően letétbe helyezi az előzetes egyeztetésnek megfelelő, és a proforma számlán szereplő, a megbízás teljesítéséhez szükséges összeget. Ez akkor lesz kiengedve a letétből, ezáltal elszámolva, ha a megbízás teljesült. A megbízás szerinti teljesítésre az ügyvédi iroda garanciát vállal.

1.5. A cégiratok véglegesítése előtt egyeztetjük a cégbírósággal, hogy választott cégneve bejegyezhető-e. Ezért javasoljuk általában 2-3 alternatív név kiválasztását, hogy ezekből az egyik biztosan megfelelő legyen. 

1.6. Az utalás jóváírását követő 5 napon belül továbbítjuk Önnek alapítandó romániai cége iratait, amelyeket aláírva, egyenként szkennelve, pdf formátumban kérünk visszaküldeni e-mailben. 

1.7. Az iratok aláírását követően kb. 1 héten belül megtörténik a cégbejegyzés. A cégbejegyzést követően utólagos folyamatok következnek, mint a közösségi adószám igénylése (amennyiben szükséges), a könyveléssel kapcsolatos aláírások (megbízás, egyeztetés a könyvelővel), és a működés beindításával kapcsolatos teendők (szerződéstervezetek készítése, tanácsadás). 

1.8. A cégalapítást követően közreműködünk a bankszámla nyitásban, amely általában egy céges és egy magán számla megnyitását is magába foglalja valamelyik vezető online banknál. Segítünk a bank kiválasztásában, és a bankszámla aktiválásában, használatával kapcsolatosan. Romániai „helyi” bankszámla nyitási szándék esetén munkatársunk előkészíti a számlanyitást, időpontot foglal Önnek, majd elkíséri Önt a bankfiókba számlát nyitni.

 

Gyakran ismételt kérdések

Az Ön kérdése lehet, hogy már felmerült korábban valamelyik ügyfelünkben, így nem kell megvárnia a konzultációnkat.

 

K: Mi az az árbevétel, ami mellett megéri romániai céget alapítani?

V: Nem lehet ilyet meghúzni. Magyarországon 2012. óta akkor is kell adókat és járulékot fizetni, ha a tulajdonos az ügyvezető, és ingyenesen látja el tevékenységét. Ez akár havi 100.000 Ft. is lehet, éves szinten 1.200.000 Ft. Ezen túlmenően a vállalkozás nyeresége után 9% a nyereségadó, és 2% a helyi adó, amelyet akkor is meg kell fizetni, ha nincs is nyereség (van minimum adó, és ha az előző évben volt nyereség, a következőben már előre el kell utalni az előző évnek megfelelő adót, mint „előleget”). A fenti okokból egy magyar cég minden esetben, vagyis alacsony árbevételnél is versenyképtelen egy román céggel szemben. Bizonyos esetben azonban egy magyar vállalkozó kedvezőbben adózik pl. az egyéni vállalkozás bizonyos formájával, igaz, hogy ez a működési forma korlátlan felelősséggel jár a magánvagyonnal is,az állammal és harmadik személyekkel szemben. Ha valaki számára nem szempont az említett felelősség (pl. nincs, és nem is szeretne magánvagyont), akkor nagyon kis árbevételnél (évi 6-8 millió forint alatt) jobban megéri átmenetileg egyéni vállalkozást alapítani. Az előzetes egyeztetés célja többek között az, hogyha valaki nagyon alacsony árbevétellel rendelkezik, amelyben nincs növekedési potenciál sem (pl. falusi szoba kiadással foglalkozik), vagy olyan speciális tevékenységet folytat, amelyre megfelelőbb vagy kedvezőbb egy magyar egyéni vállalkozás, akkor ezt elmondjuk ezen a bizonyos egyeztetésen

K: Kell-e Magyarországon adót fizetnem a Romániában kapott osztalékom után?

V: Az EU-ban minden EU-s polgár oda jelenti be magát adórezidensként, ahová akarja. Hasonlóan, minthogy eldöntheti, hogy bejelentett lakcíme egyik vagy másik városban van. Ha Ön magyar adórezidens, és ennek fenntartása mellett dönt, akkor a Romániában kapott osztalék után szociális hozzájárulást kell fizetnie Magyarországon, ennek összege azonban legfeljebb 1700-1800 EUR évente, vagyis legfeljebb kb. 60.000 Ft. / hó (szemben pl. egy minimálbér utáni 120.000 Ft.-os járulékkal). Ez az összeg annyira alacsony, hogy nem feltétlenül éri meg adórezidensi státuszt váltani, ez az a kategória, amelyet egyszerűen ki kell fizetni. Ha azonban valaki romániai adórezidensséget választ, ezt nem kell megfizetnie többé. 

 

K: Kinek szükséges igénybe vennie az Önök „egyedi adótervezését”, és kinek elegendő ilyen szolgáltatás igénybevétele nélkül egyszerűen csak alapítani egy romániai céget?

V: Azzal szoktunk példálózni, hogy nem elegendő egy átültethető szerv, arra is szükség van, aki azt átülteti, és végigkíséri a felépülési folyamatot, majd éves kontrollokon ellátja a pácienst. Egy román cég jogi- és anyagi értelemben éppúgy felelősséggel jár, mint bármely más vállalkozás. Noha a legtöbb külföldi céget alapító online ügynökség nem is ügyvédi közreműködéssel menedzseli a folyamatot (hanem gyakran diákok, adminisztratív munkavállalók betanításával), mi nem is vállalunk olyan megbízást, ahol „csak” cégbejegyzést vesz igénybe az ügyfél. Ennek oka, hogy egy ügyvédi közreműködés és általunk adótervezésnek nevezett egyedi tanácsadási folyamat nélkül nemcsak egy romániai, de bármely más vállalkozás is időzített bombává válhat. Sok ügyfél fordul hozzánk 1-2 évvel romániai cégalapítása után, hogy találjunk megoldást azokra a problémákra, amelyet egyik másik online „szolgáltató” által alapított cég, a saját cégük okozott nekik. Nyomatékosan szeretnénk kiemelni: egy magyar állampolgár romániai cégére a nemzetközi és az EU jognak megfelelő módon alkalmazandó a magyar- és a román jog is, tovább EU-s jogszabáyok is. A folyamatban nélkülözhetetlen, hogy magyar- és román- jogi és adószakértő is részt vegyen. Magyarországon is bejegyzett nemzetközi ügyvédi irodaként mi éveken keresztül képviseljük, támogatjuk ügyfeleinket, és garantáljuk az általunk tervezett struktúrák és megoldások jogszerűségét. Ezt egyben egyfajta minimum szintnek is tekintjük a felelős működéshez. A válaszunk tehát az, hogy kizárólag egyedi tanácsadás mellett javasolt észt-, vagy bármilyen más céget alapítani.