Foglaljon időpontot itt a romániai cégalapítás elindítására vagy kötetlen konzultációra


Nemzetközi ügyvédi irodánk egyik szakterülete romániai cég alapítása online, magyar ügyfelek részére. A magyar Kft. romániai megfelelője, az S.R.L. választhat olyan adózási formát, amelyben évi 500.000 EUR árbevételig mindössze 1% nyereségadót, és amennyiben a tulajdonos hasznot fizet ki magának a saját cégéből, 8% osztalékadót fizet. A nyereség és a tulajdonos által kivett haszon adójának összege 9%, amely a legkedvezőbb az egész Európai Uniúban, de még az EU-n kívül is egyedülálló. Ha Ön magyar vállalkozó, akkor Önnek egy romániai cég alapítása ettől is több előnyt tartogat. Olvasson tovább. 


Milyen további előnyöket jelent Önnek magyar vállalkozóként a romániai cégalapítás?Romániai cégét 1-2 hét alatt bejegyezzük. 


 Kötelező Romániában lakcímet bejelenteni?


Nem. Amennyiben azonban román lakcímet létesít, úgy romániai adórezidens lesz, amely azt jelenti, hogy magánszemélyként is a romániai adók vonatkoznak Önre, amely további előnyöket jelent. Románia 2025.-ben belép Schengenbe, azonban a magyar állampolgárok már most szabadon, útlevél és határregisztráció nélkül közlekedhetnek Romániába, illetve a két ország között. 


Kötelező Romániában járulékokat fizetni?


2023. január 1.-től kb. 80-100 ezer Ft.-nak megfelelő járulékot kell fizetni legalább 1 fő alkalmazott után, aki a tulajdonos/ügyvezető is lehet. Ennek megfizetésével Magyarországon mentesül a járulék-, illetve egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség alól, amelynek legalacsonyabb összege Magyarországon 120 ezer forintnál kezdődik, így a romániai bejelentésével éves szinten 360.000 Ft.-ot takarít meg.


Képződhet forintban az árbevétel, illetve történhet forintban a számlázás?


Igen. A román bankok forint számlát is tudnak nyitni. 


A romániai céggel történő vállalkozás nem minősül adóelkerülésnek?


Az Európai Unió Magyarországon is érvényes alkotmánya szerint Ön, mint Európai Uniós polgár bármelyik EU-s tagállamban szabadon vállalkozhat, illetve bármely EU-s tagállamban alapított vállalkozása bármely EU-s tagállamban szabadon működhet. Amennyiben a folyamat során ügyvéd, illetve adószakértők, könyvelők működnek közre, minden hatályos jogszabálynak folyamatosan meg fog felelni. Ezért előnyös, ha rajtunk keresztül, és nem egy megfelelő jogi- és adózási szakmai háttér nélküli ügynökségen keresztül indítja el a folyamatot. 


Hogy valósul meg a jogbiztonság a cég működése során?


Ha magyar lakcíme is megmarad, akkor mind a romániai-, mind a magyarországi adóbevallásai, adófizetései hivatalosak lesznek, ha pedig román adórezidens lesz, akkor ezen időszak bevételeinek bevallásáról és az adók befizetéséről a román adóhatóság állít ki Önnek az egész EU-ban érvényes igazolást.


Meddig működik ez a kedvező adózási forma?


Az általunk bemutatott kedvező adózási forma évi 500.000 EUR árbevételig működik. Ezt leszámítva időbeli korláta nincsen. A romániai adórendszer a stabilitásáról ismert, az adónemek és mértékek ritkán változnak (a fenti információk a 2023. 01. 01.-től életbe lépő „válság csomagot” is tartalmazzák). A kiszámítható gazdasági rendszernek köszönhetően Románia 2025.-re belép Schengenbe, 2030.-ra várhatóan bevezeti az eurót, és egyébként a magyar forinttal szemben mintegy 5 éve stabilan erősödik.