Ide kattintva foglalhat konzultációs időpontot


Az ügyvédi konzultáció négy lépésből áll:

  1. Az Ön tényelőadásának, narratívájának előadása, ezzel kapcsolatos kérdéseinek (a konzultáció célja) feltétele
  2. Egyéb rendelkezésre álló dokumentumok, források megismerése
  3. Az Ön céljának, érdek pozíciójának megismerése és egyeztetése
  4. Kérdések, amikor a jogi szakértő kérdez Öntől
  5. Jogi állásfoglalás, következtetések, válaszok megfogalmazása

Konzultációs időpont foglalása esetén rövid időn belül felhívjuk Önt, röviden egyeztetni a konzultáció témáját, az Ön kérdéseit, célját, érdekeit (1., ill. 3. lépés). Munkatársunk a konzultációs időpont előtt -amennyiben lehetséges- e-mailben, pdf formátumban bekéri Öntől a témakörhöz tartozó egyéb dokumentumokat, forrásokat (2. lépés). Munkatársunk kérdéseket tesz fel Önnek (4. lépés), majd erről az első, telefonos (illetve online) egyeztetésről összefoglalót készít a konzultációra illetékes partner ügyvédnek. Ha konkrét ügyvéd partnerünket keresi, akkor a konzultációra ő illetékes. A tényleges konzultáció kezdetén Ön már egy felkészült partner ügyvéddel egyeztet, aki képben van, így a legtöbb konzultáció már az első alkalommal eredményes.Összetettebb kérdésekben a konzultáció több, (általában 2) alkalmat is igénybe vehet. A konzultációs szolgáltatást "jogi tanácsadásnak" is nevezik, ami azonban csupán az 5. lépésből álló folyamat 5. lépésére, a tulajdonképpeni tanácsadásra utal. Az eredményesség előfeltétele azonban az, hogy mind az 5. lépésre kellő odafigyelést fordítsunk.

A konzultáció díja 30.000 Ft. / alkalom, amely az előzetes egyeztetést követően, a konzultációs időpont előtt (azaz legkésőbb a konzultációs időpontig) fizetendő. A konzultációs időpont legalább 1 nappal korábban 2 alkalommal módosítható. Rendkívüli esetben a konzultációs időpontig lemondhatja az időpontot, új időpont foglalása mellett. Az időpont csúsztatásának a fentiek szerint többlet költsége nincsen. A konzultáció elsősorban online kapcsolattartással történik. Ehhez nyugodt körülményekre, és megfelelő internet kapcsolaton kívül egy okos telefonra, laptopra vagy más eszközre van szüksége. Az elsődlegesen alkalmazott kapcsolattartási applikáció a Viber és a Whatsapp, azonban előzetesen jelzett igény szerint választható a Wechat, a Messenger, a Signal, a Facetime, a Skype, a Zoom, a Teams vagy más két végponton titkosított kapcsolattartási forma. Akár az eljáró ügyvéd, akár Ön kérheti személyes konzultáció tartását, ebben az esetben azonban az időpont módosítására legkésőbb 1 nappal korábban van lehetőség.

A konzultáció, mint minden ügyvédi megbízás része

A konzultáció szükséges előzménye minden ügyvédi megbízásnak, például bármely ügyben való képviseletnek, cégalapításnak, ingatlan ügyleteknek. Célja a megbízás paramétereinek egyeztetése, kérdések tisztázása. Ellenérdekű ügyfelet is tartalmazó jogi ügyben való képviselet esetén a célja az, hogy segítsen Önnek eldönteni, tovább lépjen-e egy meghatározott, képviseletet igénylő eljárás felé, illetve ezt mikorra időzítse, milyen erőforrásokat allokáljon rá, mik az esélyei stb. Akár Ön kezdeményezné azt az eljárást, amiben képviseletre szorulhat, akár egy másik, ellenérdekű fél, jogi eljárásokba nem célszerű az esélyek, a célok, a költségek, és az időzítés egyeztetése nélkül belesodródni. Azt szoktuk mondani, hogy nem azokra a jogvitákra vagyunk büszkék, amelyeket megnyertünk, hanem amelyeket elkerültünk.

A konzultáció, mint önálló szolgáltatás

A konzultáció nemcsak egy összetettebb megbízás előzménye lehet, hanem önálló szolgáltatás is. Erre példa egyik fő szakterületünk, az adótanácsadás. A jellemző konzultációs kérdés, hogy egy adott művelet vagy tényállás, illetve jövedelem hogy adózna egy hipotetikus szcenárióban. Ilyenkor modellezzük az adott tényállást, és levezetjük annak adózási következményeit. Magyarországon lehetőség van név nélküli, anonim, és névre szóló állásfoglalásokat is beszerezni a NAV-tól. Több mint egy évtizedes tapasztalatunk -és ezen tapasztalat egyes kollégáinknál a másik oldalon, a NAV jogi szakértőjeként akkumulálódott- az, hogy a választ nagyban befolyásolja a megkeresés kidolgozása, megfogalmazása, alapossága. Egy jó levezetés (a feltett kérdés megválaszolása) nagyobb eséllyel győzi meg a másik oldalon álló jogi szakértőt.

Válságkezelés

Konzultációval kezdődik az ún. válságkezelés is. A válságkezelés alapja a válság, egy komplex probléma halmaz, amelynek megoldására a hétköznapi operatív menedzsment nem terjed ki. Itt speciális erőforrások, szakértelem szükséges. Válság akár egyéni, akár vállalkozási téren bekövetkezhet. A válság gyakori velejárója az adósság, kötelezettség, tartozás a bank, hitelezők, vagy az adóhatóság felé. Válság akkor lép fel, ha ezeket az ember -akár magánszemélyként, akár vállalkozóként- nem tudja rendes körülmények között kitermelni, nem tudja szinten tartani, nemhogy kijönni belőle. Ilyenkor olyan lépésekre kényszerül az ember, amelyek rendes körülmények között túl kockázatosak, vagy akár meg nem engedettek lennének, válsághelyzetben azonban kisebb kockázatot, negatívumot hoznak, mintha az ember nem lépné meg őket. A válságkezelési stratégia gyakran egy fenyegető nagyobb rossz helyett egy kisebb, de azonnal bekövetkező rossz választását jelenti. A következmények mérlegeléséhez mindenképp szakember bevonása szükséges.

Jogi audit

Saját produktumként született egy átfogó konzultációs csomag, amit "jogi audit"-nak neveztünk el. Ezt tipikusan vállalkozások veszik igénybe. Lényege, hogy azonosítja azokat a pontokat, ahol egy vállalkozás indokolatlanul magas összegű forrásokat fordít költségekre, vagy például adófizetésre. A jogi audit célja a működés hatékonyabbá tétele. Az elért eredmény azonos azzal, mintha az árbevételt vagy a nyereséget növelnénk: növekszik a szabadon felhasználható, likvid tőke. A jogi audit során megismerjük, és elméleti szinten elemeire bontjuk a vállalkozás működését, rávilágítva a lehetőségekre, ahol optimalizálni lehetne. A folyamatok optimalizálása nem csupán anyagi eredménnyel jár, hanem egyszerűséggel is. Nem kell például állandóan szerződés szövegekkel bajlódnunk, ha egységesítjük szerződés kötési folyamatainkat. Sztenderd, automatizált folyamatok jól tudnak működni például a követelés kezelés, vagy a munkavállalók, alvállalkozók teljesítmény ösztönzése terén is. Az évek során felhalmozódott know-how-unk több év kísérletezést spórolhat meg Önnek.

Konzultáció egyedi igények szerint

Esetleg egyéb területen lenne szüksége ügyvédi konzultációra? Abból adódóan, hogy ügyvédi társulásként működünk, több magas szintű jogi szakértő bevonására van lehetőségünk. Ezt általában egy ablakos rendszerben tesszük, azaz Ön a kiválasztott kapcsolattartójával egyeztet, ő azonban háttér támogatást kap szükség esetén speciális stakosodással rendelkező kollégáktól.